"WE HEBBEN EEN GOED GEMOTIVEERD TEAM." MARC NIJS, TRAINER H1, IS OPTIMISTISCH OVER HET SEIZOEN 22-23

 

Marc, wat is jouw achtergrond in volleybal?

MN: “Ik was eigenlijk een voetballer maar door een kwetsuur was voetbal niet meer mogelijk. Ik ben dan mijn broer gevolgd naar de volleybalclub in Ukkel. Ik was toen 16jaar. Later, in de jaren ’90 speelde ik op nationaal niveau als opposite in clubs zoals Nivelles en Guibertin.”
“Het was altijd al mijn doel om trainer te worden maar ik besefte dat de mogelijkheden te beperkt waren in Wallonië en ik ben dan gaan spelen in Vlaamse ploegen. Dat gaf me meer toekomst als trainer.”

Hoe ben je bij HZ’93 terecht gekomen? Waarom koos je voor dit project?

MN: “Ik ken de club al lang want van 2000 tot 2002 was ik trainer van de toenmalige Heren 1. Dat was nog met Koen (voorzitter), Wannes (nog steeds bij H1!) en Sacha (H2). Dit jaar liep mijn contract bij M-Siks Blaasveld (2e Nationale) ten einde en toen kreeg ik een telefoontje van Luc (Mees). Perfecte timing want ik was beschikbaar als trainer. HZ’93 heeft een goede ploeg. Ze hebben een fantastisch seizoen achter de rug en spelen nu ook in 2e nationale. Een niveau dat ik goed ken. De keuze was snel gemaakt.”

Wat is de ambitie voor dit seizoen?

MN: “Het is het eerste seizoen in 2e nationale. Met deze ploeg moet de eerste helft van de rangschikking zeker haalbaar zijn. We hebben enkele ervaren spelers die in de liga gevolleybald hebben. En dus al weten waaraan we ons kunnen verwachten. Bovendien is de motivatie hoog door de mooie resultaten van het vorige seizoen. Ja, die eerste helft van de tabel is realistisch.”

En wat met de Beker van België?

MN: “Onze eerste match is tegen Kalmthout. Zij spelen ook 2e nat. dus winst is zeker mogelijk. Als we winnen, spelen we daarna tegen Mortroux. Dat is een sterke ploeg maar in de Bekercompetitie moet elke match gespeeld worden. Daar kan je vaak verrassingen tegen komen.  Wij zijn vroeg aan onze voorbereidingen begonnen. Maar hoe zit dat met onze tegenstanders? Bovendien spelen we thuis. Dat is een voordeel. We zijn optimistisch.”

Hoe wil je die doelen bereiken? Hoe pak je dat aan?

MN: “Ik kijk eerst naar de talenten van elke speler. En dan zoek ik naar de rol op het veld waarin ze het beste passen. Door de jaren heen heb ik veel verschillende speelstijlen gezien. De manier waarop volleybal benaderd wordt, is sterk veranderd door de jaren heen. Ik heb die evolutie meegemaakt. Dat is een voordeel. Noem het ervaring