INTERVIEW MET STEFAAN DE BRABANDERE, KAPITEIN VAN HEREN 1

Heren 1 beleefde een topseizoen ’21-’22. Ze speelden kampioen in 3e nationale en wonnen de Beker van Vlaanderen. In augustus ’22 begon een geslaagde Beker van België-campagne met een plaats in de 1/8e finale. De competitiestart in 2e nationale was echter niet zonder slag of stoot. Tijd voor een tussentijdse round-up met kapitein Stefaan De Brabandere.

Hoe evalueer je de heenronde in 2e nationale?

SDB: “Op zich wel positief. We wisten op voorhand dat het moeilijk ging worden. We hebben wel een redelijk lange tijd nodig gehad om aan het niveau te wennen. Het was echt aanpassen voor iedereen. Maar ik ben niet echt ontevreden en ik denk wel dat we een betere terugronde zullen spelen. Er is potentieel want we hebben vaak 3-2 gespeeld. Daar hadden we matchen van kunnen winnen en dat gaat ook gebeuren.”

De bekerwedstrijden waren wel goed. Hoe verklaar je dan dat het moeizamer loopt in de competitie?

SDB: “In de beker hadden we geen stress. We moesten tegen hogergeplaatste ploegen spelen zoals Puurs en Mortroux. Niemand verwachtte dat we zouden winnen. Er was geen druk en we konden vrijuit spelen. Anderzijds denk ik ook wel dat onze tegenstanders ons onderschat hebben.”

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen 3e en 2e nationale?

SDB: “In het algemeen is het receptieniveau veel hoger in 2e nationale. We hebben het moeilijker om met onze opslag reeksen te maken. Ook naar gestalte toe: het zijn allemaal grote spelers en we kunnen niet meer zomaar over het blok slagen. En de power is ook veel groter. Als we niet direct scoren, krijgen we punt tegen. De tegenstanders scouten ons veel meer dan vorig jaar. Toen hadden we minder tactisch spel dan nu. “

Wat is de belangrijkste les die jullie kunnen trekken uit de heenronde?

SDB: “Het is belangrijk dat we erin blijven geloven dat we in 2e nationale op onze plaats zitten. Als het minder goed gaat, komen soms de frustraties naar boven en die moeten we de baas blijven. We moeten focussen op het positieve en er samen voor blijven vechten. De mentaliteit moet zijn dat we geloven dat we van elke ploeg kunnen winnen!”

Hoe belangrijk zijn de supporters voor H1?

SDB: “Superbelangrijk. We hebben goede supporters en het is ook tof dat ze vaak meegaan op de verre verplaatsingen. We hebben ze nodig. We hebben best veel supporters in vergelijking met andere ploegen in onze reeks. Het is wel jammer dat we tot nu toe zo weinig jeugdspelers van HZ hebben gezien. Dus bij deze een oproep naar de jeugd om naar onze wedstrijden te komen kijken. Ik ging zelf vroeger ook naar seniorenwedstrijden kijken en ik herinner me dat ik het impressionant vond. Het gaf me motivatie om zelf beter te doen.”

Jij bent de kapitein. Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een kapitein?

SDB: “ik probeer altijd met iedereen te communiceren. Niet alleen over de volleybal maar ook wat daarbuiten hen bezig houdt zoals werk en familie. Ik wil met iedereen een goed contact houden. Een kapitein moet ook de rust kunnen bewaren op moeilijke momenten. En het allerbelangrijkste is om de positiviteit te brengen tijdens de match. De focus moet liggen op de dingen die we goed doen en zo het zelfvertrouwen te geven aan de ploegmaten.”

Tenslotte heb je nog advies voor de jeugdspelers van HZ’93?

SDB: “Advies 1: altijd naar de trainer luisteren. Advies 2: kom zeker eens naar een seniorenmatch kijken. Dan zie je wat het resultaat kan zijn later. En advies 3: blijven oefenen en heel veel spelen. Je zal merken dat het steeds beter gaat lukken want door fouten te maken, leer je hoe het wel moet.”

Bedankt Stefaan en veel succes met de terugronde!